Når livet slår kolbøtter
Når livet slår kolbøtter
Når livet slår kolbøtter af den ene eller anden art så kan vi ofte få en fornemmelse af at det hele vakler eller svajer. Det kan føles usikkert og for at få fast grund under fødderne så kan vores vejrtrækning hjælpe os.
Mange af os tænker ikke så meget over vores vejrtrækning, før det øjeblik vi pludselig skal anstrenge os til de helt dagligdags ting.
Idrætslæreren der pisker os rundt i salen, legen i frikvarteret, den lange cykeltur ud til kæresten.
Leg, vilje og nysgerrighed kan bringe os langt, dernæst bevidsthed, koncentration og fokus vil bringe os videre, uanset hvilket fagområde som er vores speciale.
Årsagen til at denne side er blevet til, er at jeg i mit daglige arbejde med sangere og klienter ofte møder sætningen : Jeg kan ikke få luft. Det kan være en speciel frase fra en sang, hvor det rent musikalsk vil være smukt, hvis man kan synge lange linier, på løbeturen, hvor mælkesyren hober sig op, hurtigere end man er vant til, støvsugningen og alle de dagligdags pligter som man nu har uanset om man er sanger eller ej.
Hvorfor ved en sanger noget om disse ting ?
Fordi vi har ikke lavet andet end at beskæftige os med luft og strøm (flow) lige siden vi sang vores første tone. Vi træner vores krop til at blive smidig og fleksibel, vi træner vores stemme til at nå ud til publikum, vi træner sprog, vokaler og konsonanter, så de ligger det bedste sted i vores mund og i læberne, så vi hele tiden har fokus på at projektere lyden som vi ønsker det.
Vi har hele tiden fokus på at være afslappede i den øverste del af kroppen (brystet) så arbejdet med at lave lyd og klang kommer fra de store hovedmuskler Psoas, Diafragma og musculus levator ani (bækkenbunden) lårmusklerne og selve bunden og fodfladen. Vi træner jordforbindelse, så vi står godt på gulvet og selvom vi bevæger os ved dans eller dramatik, så skal der hele tiden være en grounding som vi kan stole på og støtte os til.
Vi træner koncentration og fokus så vi kan være til stede i musikken og ikke i privaten eller ude ved publikum, når vi agerer.
Vi øver os konstant i at tage imod kritik og ros ligesom alle andre mennesker. Hvis ikke vi hele tiden tager højde for hvordan vores aktuelle hverdag ser ud, så kan vi ikke gå ind og justere træningen til netop denne dag.
Alt sammen via vejrtrækningen.
Vores vejrtrækning forandrer sig hele tiden, ikke grundlæggende selvfølgelig. Men når livet forandrer sig både i positiv og negativ retning så vil vores vejrtrækning følge med, heldigvis.
Er vi helt rolige, har overblik over dagligdagen og dens udfordringer, opfører alle omkring dig som du forventer ? Så har du en god base for at din vejrtrækning er dyb og velfunderet i kroppen.
Men sker der et eller andet uventet… et barn der kaster op, lige som du er på vej ud af døren. En ekstra opgave som du ikke har lyst til at sige nej til, selvom du ved den vil koste på hjemmefronten. Manden der pludselig bliver kaldt afsted i 14 dage med firmaet. En uløst konflikt med din veninde, mor, datter, far, mand, kone…… sæt selv ind.
Alle disse og flere til kan rykke ved dit åndedræt. Det behøver ikke være store forandringer…men selvfølgelig, jo større forandringer jo større chance for at dit åndedræt vil arbejde lidt hårdere og give dig chancen for at komme op og få luft. Oftest vil du i stressede eller pressede situationer opleve det overfladiske åndedræt. Det er det som sidder i brystet og som gør at du kan håndtere en stresset situation, kroppen går i kamp / flugt gear og det er godt, dermed kan du håndtere og angribe konflikten. Men! Når stressen/ konflikten er gennemgået, så er det af yderste vigtighed at vi igen får fokus på at få den dybe vejrtrækning tilbage og ned i kroppen.
Vi behøver ikke hele tiden være i Zen og ro for at bruge den dybe vejrtrækning. Den kan vi også sagtens få arbejdet ind i kroppen ved fysiske øvelser, så vi derved når vi træner, løber, danser, automatisk bruger musklerne i maven, ribbene, ryggen, ja hele arbejdskassen( fra diafragma og ned til lysken.
Vores krop trækker vejret helt af sig selv, det den skal have hjælp til er at puste ud …! Når du mangler luft, så pust ud og selvom det måske ikke umiddelbart giver mening, så er det ganske vist.
Jeg er til stadighed ydmyg og overrasket over alle de elementer af vores liv hvor vejrtrækning kan og er en støtte for vores liv. Det viljestyrede åndedræt skaber overskud som den autonome vejrtrækning nyder godt af, sammen med resten af kroppen.
Da jeg begyndte at samarbejde med Pusteteknikk A/S i Norge, da fik jeg øjnene op for forskningen omkring åndedrættet og det har virkelig været interessant og så logisk at noget så elementært som vores viljestyrede åndedræt kan hjælpe os med:
– Nedsætte stress
– sænke blodtrykket
– Tændernes opbygning
– Angst og lettere depressioner
– Smertelindring
– Præstationsangst
– Stemmeklarhed
– Anstrengelsesastma
– Uro og tankemyldre
– Iltoptimering ved træning
– Stabilisering af vagusnerven
– Søvnabnø
– Tarmenes peristaltik
– Hovedpine/ migræne
– Nakkespændinger
– kæbe/ tungespændinger
Egentlig er det jo ret logisk … at fundamentet i vores vejrtrækning er fundamentet for vores liv.
Så pas på dit åndedræt, det er afgørende for hvordan din hverdag former sig.